به گزارش شهرآرانیوز، از گذشته تاکنون، از قرنها پیش درباره واقعه عاشورا کتابهای متعددی تالیف و تدوین شدهاست.
کتابهایی که به عنوان "مقتل" شناخته میشوند و تلاش شدهاست تا همه اتفاقات آن روز با ذکر جزییات افراد، گفتهها و حوادث و مکان در این کتابها بیاید. این کتابهای قدیمی در گذر زمان مورد توجه نویسندگان، تاریخ نگاران، ادیبان و شعرا قرار داشته و علاوه بر بازنویسی، اختصار و شرح و بسط، از آنها به عنوان منبع نگارش کتب دیگر در سبکهای مختلف استفاده شده است.
یکی از جدیدترین تالیفات درباره واقعه عاشورا که می تواند مانند "لهوف" مرجعی مستند برای واعظان و خطیبان و مداحان باشد، کتاب "شهادتنامه حسین(ع) و شهیدان کربلا" اثر محمدهادی زاهدی است که انتشارات بهنشر نسخه چاپ هفتم آن را در ۲۳۰ صفحه، شمارگان هزار نسخه عرضه کرده است.
در این کتاب از کهنترین منابع موجود در خصوص واقعه عاشورا از استفاده شده است و بر اساس یک خط زمانی منظم، اتفاقات و آدمها به صحنه عاشورا وارد میشوند، نقش آفرینی میکنند و به ابدیت میپیوندند.
محمد هادی زاهدی نویسنده در مقدمهاش قصه متولد شدن کتاب را به اختصار شرح داده است. اینکه در امالی شیخ صدوق به روایتی از امام صادق (ع) بر میخورد و ذهن کنجکاو و پژوهشگر نویسنده را وامیدارد تا به دنبال تکمیل آن مقتل چند خطی، به تحقیق و جستجو در سایر منابع بپردازد و اثری بیافریند که متقن، موثق و خوشخوان باشد و هم به شبهات و سوالات نسل جوان پاسخ دهد.
زاهدی با آوردن ۱۰۹ عنوان در «شهادتنامه حسین(ع) و شهیدان کربلا؛ سیر نهضت حسینی بر اساس کهنترین منابع» همه رویدادهای قیام حسین (ع) را با استفاده منابع معتبر، همراه با توضیحاتی مفید در پانوشت صفحات ذکر کرده است.
منابع مورد استفاده نویسنده در این کتاب از جمله «مقتل ابی مخنف»، «الامامه و السیاسه»، «اخبار الطوال»، «اخبار الدولة العباسیه»، «انساب الاشراف»، «مقتل الحسین طبرانی» و الارشاد شیخ مفید و «مروج الذهب»، همگی متعلق به اولین سدههای پس از واقعه عاشورا است و هیچ منبعی از قرن چهارم هجری به بعد مورد استفاده مولف قرار نگرفتهاست.
کتاب «شهادتنامه امام حسین (ع) و شهیدان کربلا» با آغاز ماجرای اعلام ولیعهدی یزید آبا آغاز ماجرای اعلام ولیعهدی یزید آغاز میشود، با جریان مخالفتهای عوام و خواص ادامه مییابد، با ماجرای مسلم بن عقیل رنگ خون به خود میگیرد و همراه با کاروان امام حسین(ع) از مکه تا کربلا پیش میآید، با قهرمانان کربلا یک به یک قصه میگوید و با حماسه زینبی به اوج میرسد و با بیان سرنوشت یزید به پایان میرسد.
نظم و توالی و روان بودن متن شهادتنامه، از مهمترین نقاط قوت این کتاب است و پاسخگویی به شبهات پر بسامد درفضای مجازی بر اساس دلایل تاریخی مانند "قصه آب و پرسشهای مربوط به آن"، "جغرافیای کربلا"، "ترکیب جمعیتی کوفه" و ... از دیگر ویژگیهای این اثر به حساب میآید.
تکیه بر قدیمیترین منابع نیز از امتیازات اثر محسوب میشود که این فرصت را به خواننده میدهد تا شباهتها و تفاوتهای مقاتل و هم چنین کاستیهای برخی منابع در بیان وقایع را دریابید است.
کتاب «شهادتنامه امام حسین (ع) و شهیدان کربلا» در کمتر از ۲۵۰ صفحه رقعی، هر آنچه درباره قهرمانان و آدمها و وقایع عاشورا است، به صفحه کاغذ جاری کردهاست و این جامعیت در عین اختصار، علاوه بر مخاطب عام، برای وعاظ و مداحان اهل بیت (ع) نیز میتواند قابل توجه و مفید باشد. علاوه بر متن محمد هادی زاهدی، از طراحی جلد و هنر پارسا صادقیان نیز نمیتوان گذشت.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
حسین تجلی بخش تمام خوبیهای انسانی بر روی زمین است؛ عشق و محبت، ایمان و صلابت، انساندوستی و مدارا، دینباوری و مردمداری، بزرگواری و گذشت، ایثار و جوانمردی... در فرهنگ حسین به زیبایی و روشنی متبلور شدهاند. حسین آیینهای خدایی است که در یک ظهر تبآلود، نور حق را در گستره زمین بازتاباند و شعاع نور خدا را تا ابد در زندگی انسان جریان بخشید.